Magyarázatok: ek.=evőkanál tk.=teáskanál kk.=kávéskanál
Csokipuding
Hozzávalók:
15 dkg csokoládé, 2 tojássárgája, 3 ek. cukor, és 1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tej, 5 ek. étkezési keményítő.
Élkészítés:
1. A csokit beletörteljük egy kisebb lábasba. A lábast egy nagyobb lábasba helyezzük, amelynek aljába előzőleg 2 ujjnyi vizet töltöttünk. Így helyezzük a tűzre, és forraljuk a vizet, hogy a csokoládé megolvadjon a gőzfürdőben.
2.A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük.
3.A keményítőt 1 dl tejben feloldjuk.
4.A többi tejhez hozzákeverjük a felolvasztott csokoládét, és felforraljuk.
5.Félrehozzuk, és folyamatosan kevergetve lassan hozzáöntjük az étkezési keményítőt. Még kis időre közepes hőfokra visszatesszük, továbbra is keverjük, míg besűrűsödik.
6.Ekkor a tűzhelyet kikapcsolva hozzáadjuk a tojássárgáját is, vigyázva, hogy már ne forrjon fel a puding.
7.Néha megkeverve megvárjuk, amíg egy kicsit hűl, majd hideg vízzel kiöblített formákba öntjük a krémet.
8.Fogyasztásik hütőben tartjuk. Tálalás előtt meleg vízbe mártjuk a pudinggal telt edényeket.
Tippek: Díszíthetjük csokiforgáccsal, melyet egy hosszabb éles késsel "faraghatunk" táblacsokiból.
Habsipkás alma
Hozzávalók:
3 szem alma, 1 citrom leve, 1 tk. őrölt fahéj, 1 dl gyümölcslé(narancs), 5 dkg vaj, vagy margarin, 2 ek. méz, 6 dkg darált dió, vagy apróra vágott dió, 2 ek. zsemlemorzsa, 1,5 dl savanykás lekvár, 3 tojásfehérje, 2 ek. porcukor.
Elkészítés:
1.Az almákat megmossuk, meghámozzuk, felszeleteljük, a magházat eltávolíjuk.
2.Egy lábasba tes szük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ép ellepi. Hozzáadjuk a citromlevet, a fahéjat, a méze, a gyümölcslevet, és a vajból kb 4 dkg-ot
3.Fedő alatt puhára pároljuk, de nem főzzük szét.
4.Egy tűzálló tálat a maradék vajjal kikenünk, és behintjük zsemlemorzsával.
5.Az almát szűrőkanállal átszedjük a tálba.
6.Egyenletesen rászórjuk a darált diót, majd rácsorgatjuk a lekvárt.
7.A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Óvatosan rásimítjuk a lekvárra.
8.180° C-os, előmelegített sütőben fél óra alatt világosbarnára sütjük.
9.Melegen tálaljuk.
Csokis körte
Hozzávalók:
1 citrom, méz, 4 körte lehetőleg kocsánnyal, csokoládé, 1/2 dl tejszín, 2 dl hűtött tejszín a habhoz., 2 ek. cukor, egy kis darabka fahéj, 10 szem szegfűszeg, citromfű Elkészítés:
1.Egy kis lábasba vizet teszünk, és belecsurgatjuk a citrom levét, belevággjuk a héját, vékonyan csak a sárga részét. Beletesszük még a mézet és a fűszereket.
2.A körtéket megmossuk, meghámozzuk úgy, hogy a szára rajta maradjon. Azonnal a citromos vizbe tesszük úgy, hogy a víz teljesen fedje a körtéket.
3.Feltesszük főni. A forrástól számítva 10 perc alatt puhára főzzük.
4.Leöntjük a körtékről a vizet, és állítva lehűtjük. Hűtőben tartjuk.
5.A csokikrémet csak fogyasztás előtt öntjük rá. A csokoládét egy kis lábasba törjük. Ezt beleállítjuk egy nagyobb lábasba, amelynek az aljába előzőleg vizet töltöttünk.Tűzre téve, a vízfürdőben 1/2 dl tejszínnel felolvasztjuk a csokit.
6.A körtéket külön kistányérokra rakjuk.Ha billeg, az alját egyenesre vágjuk, majd csokival lecsurgatjuk.
7.2 dl tejszínt 2 ek. cukorral kemény habbá verjük.
8.Körbedíszítjük a körtéket a habbal és a megmosott citromfűvel.